Djursagor

Djursagor för barn är en charmig och tidlös genre där djuren spelar huvudrollerna och besitter mänskliga egenskaper. Dessa sagor med talande djur har en lång tradition och finns i många kulturer världen över. De är inte bara underhållande, utan också pedagogiska, och hjälper barn att förstå komplexa mänskliga beteenden och känslor på ett tillgängligt och engagerande sätt.

Lyssna på djursagor på Spotify >>

I dessa sagor blir djuren antropomorfiserade, det vill säga de agerar och talar som människor. Detta kan inkludera att ha jobb, bo i hus och bära kläder. Genom att ge djur mänskliga drag blir berättelserna mer relaterbara för barn. Det blir enklare för dem att förstå och sympatisera med karaktärerna och de situationer de befinner sig i.

Djursagor kan också användas för att förmedla viktiga budskap och moraliska läxor. Till exempel kan en berättelse om en girig räv som lär sig att dela med sig fungera som en lektion i generositet och empati. Genom att se djuren övervinna utmaningar och lösa konflikter kan barnen lära sig viktiga sociala färdigheter och värden.

Dessutom erbjuder djursagor en fantastisk möjlighet att introducera barn till olika djurarter och deras beteenden. Även om djuren i sagorna agerar som människor, behåller de ofta vissa karakteristiska drag som är typiska för deras art, vilket kan väcka barns nyfikenhet och intresse för naturen och djurvärlden.

Men djursagor för barn är inte bara underhållande och fantasifulla, utan också ett viktigt verktyg för att lära barn om empati, moral och den naturliga världen. Genom dessa berättelser får barn en chans att utforska och förstå världen omkring dem på ett roligt och engagerande sätt.

Svenska djursagor är en rik del av den svenska barnlitteraturen, och det finns många underbara exempel som har roat generationer av unga läsare. Här är några exempel på klassiska och älskade svenska djursagor:

 1. Mamma Mu och Kråkan - Skapad av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist. Dessa berättelser handlar om en nyfiken ko, Mamma Mu, och hennes vän, den cyniska Kråkan. Sagorna är kända för sin humor och värme och lär barnen om vänskapens värde.

 2. Pelle Svanslös - Skriven av Gösta Knutsson. Pelle är en snäll katt utan svans som upplever många äventyr och utmaningar i Uppsala. Berättelserna om Pelle Svanslös är inte bara underhållande, utan de innehåller också budskap om vikten av att vara snäll och inte döma andra efter deras utseende.

 3. Bamse - Världens starkaste björn - Skapad av Rune Andréasson. Bamse är en björn som blir stark av att äta dunderhonung. Tillsammans med sina vänner bekämpar han orättvisor och hjälper andra. Bamse är inte bara en spännande saga utan lär också barnen om vikten av att hjälpa andra och stå upp för vad som är rätt.

 4. Findus (och Pettson) - Skriven av Sven Nordqvist. Dessa berättelser handlar om bonden Pettson och hans busiga katt Findus. Böckerna är fyllda med humor och värme och skildrar en vacker relation mellan en äldre man och hans katt.

När det kommer till filmens värld finns det massor av sagor som har talande djur som karaktärer. 

 1. Lejonkungen - En av Disneys mest ikoniska filmer, som berättar historien om Simba, en ung lejonunge som växer upp och lär sig om livet, ansvar och ledarskap.

 2. Bambi - En klassisk Disneyfilm som följer den unga rådjurskalven Bambi när han utforskar skogen, lär sig om livets utmaningar och växer upp till att bli skogens prins.

 3. Djungelboken - Berättar historien om Mowgli, en pojke som uppfostras av djur i djungeln. Filmen är fylld med minnesvärda karaktärer som den bekymmersfria björnen Baloo och den strikta pantern Bagheera.

 4. Zootropolis - En Pixar-film som utspelar sig i en stad bebodd av antropomorfiserade djur. Huvudkaraktärerna är en kaninpolis och en rävig bedragare som tillsammans måste lösa ett mysterium.

 5. Hitta Nemo - En annan Pixar-succé som följer den överbeskyddande clownfisken Marlin på hans äventyr för att hitta sin försvunna son Nemo.

 6. Lady och Lufsen - En romantisk berättelse om hundarna Lady, en bortskämd cockerspaniel, och Lufsen, en charmig men hemlös mutt.

 7. De 101 dalmatinerna - En spännande berättelse om hur Pongo och Perdita försöker rädda sina dalmatinervalpar från den onda Cruella de Vil.

 8. Råttatouille - En Pixar-film om en råtta vid namn Remy som drömmer om att bli en stor kock i Paris.

Att använda sig av talande djur i sagor är med andra ord väldigt vanligt förekommande. Och visst älskar man dessa sagor även som vuxen?