Anden i flaskan

En gång i tiden, djupt inne i en tät skog, bodde en fattig träfällare tillsammans med sin äldre mor. Trots att de levde under knappa omständigheter, var de nöjda och hårda arbetare. En dag, medan han arbetade i skogen, upptäckte träfällaren en liten, gammal flaska som var instängd bland rötterna av ett träd. Flaskan var ovanlig och verkade gammal, så han blev nyfiken.

Han öppnade korken, och till hans förvåning släpptes en stor och mäktig ande ut. Anden, som varit instängd i flaskan i århundraden, var arg och hotade att döda träfällaren för att ha hållit honom instängd så länge. Träfällaren blev rädd men tänkte snabbt.

Han sade till anden, "Jag kan knappt tro att du passade in i denna lilla flaska. Skulle du kunna visa mig hur du gjorde det?" Anden, som var stolt och ville bevisa sin makt, gick med på att visa honom. Anden förvandlades till en rökliknande form och svävade tillbaka in i flaskan.

Snabbt som en blixt satte träfällaren tillbaka korken på flaskan och fångade anden igen. Nu var det träfällaren som hotade att lämna anden instängd om han inte lovade att inte skada honom. Anden, som nu var fångad och utmanövrerad, hade inget annat val än att gå med på träfällarens villkor.

Träfällaren bad anden om att förvandla hans fallfärdiga stuga till ett vackert slott och fylla det med tillräckligt med guld så att han och hans mor skulle kunna leva resten av sina liv i komfort och lyx. Anden, besegrad och angelägen om att vinna sin frihet, gick med på att uppfylla hans önskan.

När flaskan öppnades igen förvandlade anden snabbt träfällarens hem och fyllde det med guld. Tack vare sin snabbtänkthet och list blev träfällaren en rik man, och han och hans mor levde resten av sina dagar i lyx och komfort. Anden, som äntligen hade blivit befriad, försvann in i skogen och syntes aldrig till igen.