En kort godnattsaga om katten Luna

I den här korta godnattsagan får vi följa den trötta katten Lunas jakt på en mysig sovplats.

Katten Luna är så trött efter dagens lekande, hon blir bara tröttare och tröttare ju längre sagan går. Hon provar flera olika sovplatser, men ingen faller henne riktigt i smaken. Det är först när hon upptäcker en tom skokartong på bänken vid ytterdörren som hon äntligen kan somna riktigt gott.

Ibland, i livets hektiska tempo, hinner man bara med en kort godnattsaga för sina barn. Det finns flera anledningar till detta. Vardagens krav – såsom arbete, hushållssysslor och andra åtaganden – gör ibland att vi föräldrar har begränsat med tid på kvällen. Efter en lång dag kan energinivåerna vara låga, och en kort godnattsaga kan vara allt man orkar med. Aktiviteter efter skolan och läxor gör också att det ibland inte finns mycket tid över innan det är dags att sova. I dessa situationer är en kort saga något man kan behöva ha i bakfickan. Eller om barnet vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Även då är det bra att kunna lyssna på eller läsa en kort godnattsaga ihop för att det snabbt ska bli lättare att somna om.

Lyssna på "En kort godnattsaga om katten Luna" (Spotify)


Andra bra och korta godnattsagor för barn är bland annat "Godnatt, Alfons Åberg" av Gunilla Bergström och "Kan du inte sova, Lilla Björn?" av Martin Waddell. Den första av dessa två korta godnattsagor handlar om Alfons Åberg som inte vill gå och lägga sig. Det är en riktig klassiker i och perfekt för att lugna ner barnen innan sängdags. Den andra är en gullig berättelse om Lilla Björn som inte kan somna. Det är en lugnande berättelse som hjälper barn att känna sig trygga vid läggdags.