Jack och bönstjälken

Det var en gång en fattig änka som levde i en liten stuga tillsammans med sin son Jack. De var så fattiga att den enda tillgången de hade var en mjölkko. När kon slutade att ge mjölk bestämde modern att de måste sälja den. Jack fick uppdraget att ta kon till marknaden.

På väg till marknaden träffade Jack en mystisk gammal man som erbjöd honom "magiska" bönor i utbyte mot kon. Trots att det lät löjligt, bytte Jack kon mot bönorna och skyndade hem för att berätta för sin mor om den bra affären. Men hans mor blev rasande. Hon kastade bönorna ut genom fönstret och skickade Jack till sängs utan middag.

Nästa morgon, när Jack vaknade, såg han till sin förvåning att en enorm bönstjälk hade vuxit upp från där bönorna hade landat. Jack var äventyrlig och bestämde sig för att klättra upp i bönstjälken.

Han klättrade och klättrade tills han till slut kom till himlen där han hittade ett stort slott. Han smög in i slottet och såg där en jättekvinna. Han bad om mat, men kvinnan varnade honom att hennes man var en elak jätte som älskade att äta upp barn. 

Men precis när jätten kom tillbaka, gömde kvinnan Jack, och jätten misstänkte ingenting. Efter att ha ätit och räknat sitt guld, somnade jätten. Jack smög fram, tog en påse med guldmynt och skyndade sig ner bönstjälken.

Med guldmynten kunde Jack och hans mor leva bekvämt en tid. Men Jack var inte nöjd. Han klättrade upp i bönstjälken två gånger till, en gång för att stjäla en höna som la guldägg och en annan gång för att ta en magisk harpa som kunde spela av sig själv. Men den sista gången väckte harpans sång jätten, som började jaga Jack.

Jack klättrade snabbt ner bönstjälken och ropade till sin mor att hämta en yxa. Precis när jätten nådde marken, hugg Jack ner bönstjälken och jätten föll till sin död.

Så, med sin magiska höna och gyllene harpa, levde Jack och hans mor lyckligt och bekymmersfritt för resten av sina dagar.