Kejsarens nya kläder

Det var en gång en kejsare som älskade kläder över allt annat. Han spenderade all sin tid och alla sina pengar på att skaffa nya, fantastiska kläder.

En dag anlände två bedragare till staden. De påstod sig vara vävare och sade att de kunde väva den mest fantastiska tygen som någon någonsin sett. De förklarade att deras tyger hade en unik egenskap: de var osynliga för den som var olämplig för sitt jobb eller för den som var extremt dum.

Kejsaren, fascinerad av denna idé, betalade dem en stor summa pengar för att de skulle börja väva dessa fantastiska kläder. Bedragarna satte upp två vävstolar och låtsades väva, men i själva verket fanns det inget tyg alls.

När kejsaren skickade sin ämbetsman för att inspektera framstegen, kunde ämbetsmannen inte se något tyg. Men av rädsla för att framstå som dum eller olämplig för sitt jobb, rapporterade han att tyget var extraordinärt vackert.

Samma sak hände med alla andra som gick för att inspektera tyget. Ingen ville erkänna att de inte såg något, av rädsla för att framstå som dumma eller olämpliga för sina jobb.

Slutligen var "tyget" klart, och bedragarna låtsades sy ett par kläder till kejsaren. När de var "klara", presenterade de dem för kejsaren. Kejsaren kunde naturligtvis inte se kläderna, men han ville inte framstå som dum, så han låtsades vara förtjust. Han lät dem "hjälpa" honom att ta på sig de nya kläderna och sedan gick han ut på en parad genom staden.

Folket i staden, som alla hade hört talas om det "magiska" tyget, berömde kejsarens kläder, av rädsla för att framstå som dumma. Men till slut sa ett litet barn: "Men kejsaren är ju naken!" Gradvis började folket förstå att de hade blivit lurade.

Kejsaren, trots att han hörde barnets ord och insåg att han blivit lurad, höll upp sitt huvud och fortsatte paraden, mer bestämd än någonsin att behålla sin stolthet.