Mästerkatten i stövlarna

Det var en gång en gammal kvarnare som hade tre söner. När han dog, lämnade han kvarnen till sin äldsta son, åsnan till den mellanstora och katten till den yngsta sonen.

Den yngsta sonen var förtvivlad, eftersom han trodde att han hade fått det sämsta arvet. Katten, som hörde honom klaga, sa: "Ge mig bara ett par stövlar och en säck, och du ska se att ditt öde inte är så illa som du tror."

Förvånad men hoppfull, gav sonen katten det han hade bett om. Katten drog på sig stövlarna, fyllde säcken med säd och satte en fälla för att fånga en hare. När han hade fångat haren, gick han till kungens palats och presenterade den som en gåva från hans herre, markisen av Carabas - ett namn han hittade på.

Katten fortsatte med att fånga mer vilt och presentera det för kungen under flera veckor, alltid som presenter från den påstådda markisen av Carabas.

En dag, när han visste att kungen och hans dotter, prinsessan, skulle passera, fick han sin unge herre att ta av sig sina kläder och bada i en flod. Medan hans herre badade, gömde katten kläderna.

När kungens vagn passerade, började katten skrika att hans herre, markisen av Carabas, hade blivit rånad och nästan drunknat. Kungen skickade omedelbart sina tjänare för att rädda den nakna unga mannen. Kungen gav honom nya kläder och bjöd in honom till sin vagn.

Under tiden sprang katten före vagnen. Han kom till ett fält där bönder skördade säd. Han sa till dem: "När kungen kommer förbi, säg att det här fältet tillhör markisen av Carabas, eller så kommer ni att bli straffade."

När kungen kom förbi och frågade bönderna vem som ägde fältet, sa de att det tillhörde markisen av Carabas. Kungen blev mycket imponerad.

Katten fortsatte att springa före vagnen och sa samma sak till alla han mötte.

När Mästerkatten kom till ett stort slottet som ägdes av en ond och elak trollkarl kom han på en idé för att lura trollkarlen. Han hade hört att trollkarlen kunde förvandla sig till alla sorters djur.

"Jag har hört om dina fantastiska magiska krafter," sa katten till trollkarlen. "Men jag har svårt att tro att du kan förvandla dig till vilket djur som helst. Till exempel, kan du förvandla dig till ett stor lejon?"

För att visa sina krafter, förvandlade trollkarlen sig genast till ett stort lejon. Katten blev rädd och klättrade upp i en gardin. "Okej, okej, jag tror dig nu! Du är verkligen mäktig," sa katten. "Men kan du förvandla dig till ett litet djur, som en mus? Det är nog omöjligt."

För att visa att det inte fanns några gränser för hans krafter, förvandlade trollkarlen sig snabbt till en liten mus. Men så snart han gjorde det, hoppade Mästerkatten fram och åt upp honom.

När kungen anlände till slottet, sa katten att det var markisen av Carabas slott. Med trollkarlen borta blev både slottet och alla dess rikedomar markisens. Kungen var så imponerad att han erbjöd markisen sin dotters hand i äktenskap, och den yngsta sonen blev en riktig markis, allt tack vare den smarta och listiga katten i stövlarna. Och de levde lyckligt i alla sina dagar.