Skönheten och odjuret

En gång i tiden levde en rik köpman med sina tre döttrar. Den yngsta var så vacker att alla kallade henne för Skönhet. Men köpmannens förmögenhet försvann plötsligt, och de tvingades att leva ett enkelt liv på landet.

En dag fick köpmannen höra att ett av hans gamla skepp hade kommit tillbaka, fyllt med varor. Han beslutade att resa till staden för att återta sina förlorade rikedomar. Innan han gick, frågade han sina döttrar vad de ville att han skulle ta med tillbaka. De två äldsta bad om kläder och smycken, men Skönhet bad bara om en enda ros.

Men när köpmannen kom fram till staden, fann han att hans varor hade stulits. Han var tvungen att återvända hem tomhänt. På vägen hem hamnade han i en storm och sökte skydd i ett mystiskt slott. Där fanns ingen synlig, men han hittade en varm säng och mat på bordet.

Nästa morgon, när han skulle lämna, såg han en vacker rosenbuske och kom ihåg Skönhet önskan. Men när han plockade en ros, dök ett skrämmande odjur upp och sa att för att han stulit ros skulle han bli fängslad.

Köpmannen bad för sitt liv och berättade om Skönhet och hennes önskan. Odjuret gick med på att släppa honom fri, men bara om han lovade att hans dotter skulle komma och ta hans plats. Köpmannen, förtvivlad, gick med på det.

När han kom hem, berättade han vad som hänt. Skönhet insisterade på att hon skulle gå till slottet. Väl där, var odjuret snällt mot henne, men varje kväll frågade det om hon ville gifta sig med honom, och varje kväll svarade hon nej.

Med tiden började Skönhet se förbi odjurets fasad och uppskatta dess vänlighet. Men hon blev sorgsen eftersom hon saknade sin familj. Odjuret gav henne en magisk spegel. Den kunde visa vilken plats som helst, vilket ansikte som helst, vid vilken tidpunkt som helst. Allt Skönhet behövde göra var att be spegeln, och den skulle visa henne vad hon ville se. På så sätt kunde skönheten när som helst se sin familj i spegeln.

Efter en tid bad Skönhet att få återvända hem en kort tid. Odjuret gick med på det, men bad henne att återvända efter en vecka. Hemma var hennes familj överlycklig att se henne, och tiden flög iväg. Skönhet insåg att hon var sen att återvända till slottet när hon såg i spegeln att Odjuret låg döende av hjärtesorg.

Skönhet skyndade tillbaka till slottet och fann Odjuret döende. Hon föll på knä bredvid honom och insåg att hon älskade honom. Hon sa till honom att hon ville gifta sig med honom.

I samma ögonblick förvandlades odjuret till en vacker prins. En ond trollkarl hade förvandlat honom till ett odjur, och bara kärleken från en kvinna kunde bryta förtrollningen.

Skönhet och prinsen gifte sig och levde lyckligt i alla sina dagar.