Törnrosa

Det var en gång en kung och drottning som länge hade önskat sig ett barn. En dag blev deras önskan äntligen sann, och en liten prinsessa föddes. De döpte henne till Aurora, men alla kallade henne Törnrosa på grund av hennes skönhet. 

För att fira födelsen av prinsessan, höll kungaparet en stor fest och bjöd in alla i riket, inklusive de sju goda feerna. Men de glömde att bjuda in en åttonde fée, som var mycket elak och ond.

Under festen gav varje fée en gåva till prinsessan. De första sex gav henne skönhet, grace, intelligens, musikalitet, lycka och godhet. Men precis innan den sjunde fén kunde ge sin gåva, dök den onda fén upp, arg över att inte ha blivit inbjuden.

Som hämnd, förbannade hon Törnrosa att hon på sin sextonde födelsedag skulle sticka sig på en slända och dö. Kungaparet var förtvivlat, men den sjunde fén, som ännu inte hade gett sin gåva, mildrade förbannelsen: Törnrosa skulle inte dö, utan istället falla i en djup sömn som bara skulle brytas av en prins kärleksfull kyss.

För att skydda sin dotter, beordrade kungen att alla sländor i riket skulle förstöras. Törnrosa växte upp till att bli en vacker och älskvärd prinsessa, men förbannelsen hängde fortfarande över henne.

På sin sextonde födelsedag, medan hon utforskade slottet, stötte Törnrosa på en gammal kvinna som satt och spann. Hon hade aldrig sett en slända tidigare, och av nyfikenhet räckte hon ut handen för att röra den och stack sig.

Genast föll hon i en djup sömn, och med henne hela slottet. En tät törnhäck växte upp runt slottet, skyddande det från omvärlden. Tiden stod stilla, och Törnrosa sov i hundra år.

Efter hundra år kom en ung och modig prins till slottet, som hade hört talas om den sovande prinsessan. Trots törnhäcken kämpade han sig igenom och nådde fram till slottet. När han såg Törnrosa, blev han omedelbart förälskad och böjde sig för att ge henne en kyss.

Kyssen bröt förbannelsen, och Törnrosa vaknade. Med henne vaknade också alla i slottet. Törnrosa och prinsen gifte sig och levde lyckligt i alla sina dagar. Och det var så sagan om Törnrosa slutade.